Afte of aft

Afte zijn kleine zweertjes of blaasjes in de mond, die een doorsnede hebben van 3 tot 20 millimeter die zich meestal onder de tong, op de wang of op de lippen bevinden. Rond de afte kan het slijmvlies rood gekleurd zijn. Dit is soms ook het teken dat er een afte gaat ontstaan. Bij het eten van zure of zoete dranken of spijzen is een afte vaak stekend pijnlijk. Het kan soms tot twee weken duren voordat een afte weer genezen is. Dit hangt ook af van de grootte van de afte.

De precieze oorzaak van afte is nog niet geheel duidelijk. Volgens sommigen heeft een verminderde weerstand, stress of het gebruik van bepaalde voeding ermee te maken. Ook in veel gevallen is de darmflora niet inorde. Maar een afte kan ook door irritatie ontstaan, b.v. na het bijten op de wang of het eten van iets waardoor een wondje of irritatie ontstaat (bijvoorbeeld harde broodjes), door irritatie van een scherp puntje van een kies of vulling of bij een slecht passend kunstgebit. Vitaminetekort leidt daarentegen niet tot het ontstaan van aften. Aften zijn niet besmettelijk en niet schadelijk voor de gezondheid!

U kunt zelf weinig doen tegen aften. Het manipuleren van de afte wordt afgeraden, daar dit de aften juist kan verergeren. Soms helpt het op te letten welk voedsel de afte veroorzaakt (dit is dus echter niet bij iedereen het geval!). Ook zult u dit voor zichzelf moeten onthouden. Want wat bij de ene persoonw erkt als een wondermiddel, werkt bij een andere persoon juist helemaal niet. Of erger nog, de situatie in de mond word nog erger.

De tandarts kan u helpen als u van mening bent dat een scherp randje van een kies of vulling of een slecht passend kunstgebit de oorzaak is. Ook is het verstandig de tandarts om raad te vragen, als u erg vaak last hebt van aften of als ze langer dan twee weken blijven zitten. De combinatie van aften en hoge koorts kan daarentegen op een infectie wijzen. Vraagt u ook dan de tandarts om advies.

Een echt geneesmiddel tegen afte bestaat helaas niet (al word het wel eens tijd daarvoor).Van sommige mondspoelmiddelen wordt beweerd dat ze helpen tegen aften. Dit zijn dan vooral mondspoelmiddelen die chloorhexidine bevatten. Dit is een desinfecterende stof die het aantal bacteriën in de mond vermindert. Dit soort middelen kan echter pijnlijk bij het gebruik zijn. Bovendien versnellen ze de genezing van de afte niet.

Wel zijn er een aantal middelen die de pijn kunnen verzachten, ook al is dit een moment opname.

Mocht u op de hoogte gehouden willen worden van nieuwe ontwikkelingen van afte, dan kunt u zich binnenkort aanmelden op de nieuwsbrief. Ook zal er binnen een korte tijd op deze site een ledensysteem komen waarin u zelf handig kunt bijhouden wanneer u last heeft gehad van afte. En er zelfs bij zetten wat u bijvoordbeeld daarvoor hebt gegeten. Ook is het binnenkort mogelijk om uw eigen ervaringen en reactie's te plaatsen op deze website en zo u informatie met ander kunt delen. of gewoon kunt lezen.

 


Untitled Document

© 2008 afte.nl